En vecka för livet - suicidpreventiva veckan
Under 4-10 september, kommer Lidköpings kommun i samverkan med Västra Götalandsregionen, Svenska kyrkan Lidköping och Suicide zero genomföra olika aktiviteter för att öka kunskapen om psykisk ohälsa.
"En vecka för livet" som veckan heter, påminner oss om att varje individ har potentialen att göra en betydande skillnad när det gäller att rädda liv och främja mental hälsa. Ingen person ska behöva hamna i en sådan situation där självmord upplevs som enda utvägen, ingen ska behöva ta sitt liv.
Suicid är ett folkhälsoproblem som förutom förlusten av människoliv leder till stort psykiskt lidande och försämrad hälsa hos efterlevande och andra berörda. Syftet med veckan är att se, uppmärksamma och agera vid psykisk ohälsa och suicid.
Alla aktiviteter och föreläsningar är kostnadsfria, ingen anmälan krävs!
För mer information och eventuella frågor kontakta våra anhörigsamordnare:
E-post: anhorig@lidkoping.se
Tfn: 0510-77 67 41 eller 0510-77 17 30
Onsdag 4 september
Ung i Lidköping (för dig 12-19 år)
Välkommen att pärla armband från organisationen ”Aldrig Ensam”, som vill bidra till en mer öppen dialog kring psykisk ohälsa. Vi bjuder på fika!
Tid: från 16:00. Plats: Brukets Fritidsgård, Sockerbruksgatan 1.
Tid: från 19:00. Plats: MG Fritidsgård, Mariagatan 6.
Funkis-Föreläsning ”Vad får mig att må bra?”
Jenny Lundqvist ger enkla tips för ett ökat välmående. Gå LättLäst tipspromenad på Bifrost med tema ”hälsa” 4/9-10/9.
Tid: 16.00-17:00. Plats: Mötesplats Bifrost, Torggatan 1 A.
Torsdag 5 september
Utbildning i Psykisk livräddning (PLR)
Om någon drabbas av hjärtstopp så finns hjärt-lungräddning (HLR), men hur gör vi för att hjälpa när någon mår psykiskt dåligt? Få ökad kunskap och känn dig tryggare i att möta människor med nedsatt psykiskt mående- en utbildning som verkligen gör skillnad! Utbildningen arrangeras av SPIV - kunskap räddar liv, en ideell förening som arbetat med suicidprevention i 30 år. På plats finns även föreningen Compassen, som vänder sig till personer med psykisk ohälsa eller NPF (neuropsykiatrisk funktionsvariation) samt deras anhöriga.
Tid: 17:00-19:00. Plats: Mötesplats Bifrost, Torggatan 1 A.
Fredag 6 september
Föreläsning ”Den som är kvar- att fortsätta leva”
Roy Sällström berättar om hur det var när hans dotter Johanna insjuknade i psykossjukdom och sedan tog sitt liv. Vad händer inuti en människa efter att man förlorat en närstående i suicid? Vad ryms i livet samtidigt som sorgen? Går det att komma tillbaka till en vardag igen? Välkommen att lyssna till Roys berättelse om stor sorg och förlust- men också berättelse om närvaro och livsglädje.
Tid: 16:30-17:30 Plats: Scenen, Lidköpings Stadsbibliotek, Stenportsgatan 11.
Lördag 7 september
Suicide zero & Anhörigstöd på Torget
Information om vad du kan göra och vart du kan vända dig om du eller någon i din närhet mår dåligt. Välkommen förbi, pärla armband eller bara prata en stund! Ta en ”Steg för livet”-promenad längst med Lidan, mellan Torgbron och Wennerbergsbron, där du kan läsa korta fakta om suicidprevention och vilken hjälp som finns att få.
Tid: 10:00-14:00. Plats: Torget (vid västra körbanan).
Måndag 9 september
”Mötesplats Öppen dörr”
Svenska kyrkan i Lidköping har varje måndag ”Öppen dörr” på Mariagården. Dagens tema är suicidprevention, välkommen in för en pratstund. Det finns också möjlighet att pärla armband från organisationen ”Aldrig ensam”. Fika finns till självkostnadspris.
Tid: 13:30-16:30. Plats: Mariagården, Mariagatan 4.
Digital föreläsning ”Suicidprevention och Blåljus”
Personal inom blåljusverksamhet kommer ofta i kontakt med människor som befinner sig i kris. Suicid/självmord kan upplevas som en utväg när livet känns allt för tungt och meningslöst. I detta webbinarium får du möta psykiater och suicidforskare Ullakarin Nyberg, personal inom ambulans, polis och räddningstjänst och Hans, som berättar hur det var för honom när han upplevde livet som för svårt att leva. Arrangeras av Skaraborgs kommuner i samarbete med Skaraborgs Kommunalförbund.
Tid: 13:00-15:30. Plats: Röda Kvarn (visas digitalt på Stora Scenen), Torggatan 8. Du kan läsa mer här och även följa föreläsningen via länk. Länk till annan webbplats.
Träffa utställare som på olika sätt arbetar förebyggande och hälsofrämjande
Hela människan, Spelberoendegruppen Lidköping, Kvinnojouren Linnean, Svensak kyrkan, Rådgivningscentrum, Personligt ombud, Anhörigstöd, budget- och skuldrådgivare med flera finns på plats för information om respektive verksamhet. Vi bjuder på kaffe, kaka och frukt.
Tid: 15:30-17:30. Plats: Röda Kvarn, Torggatan 8.
Föreläsning ”Det är aldrig för sent att må bra”
Riv 65-årsgränsen och rädda liv! Om livsnöjdhet, livströtthet och livsviktiga frågor. Föreläsning med Susanne Rolfner Suvanto, leg. sjuksköterska, fil mag i pedagogik, författare, och uppskattad utbildare.
Tid: 17:30-18:30. Plats: Röda Kvarn, stora scenen. Torggatan 8.
Tisdag 10 september - Suicidpreventiva dagen
Pärla armband på biblioteket
Pärla armband från ”Aldrig ensam” på Biblioteket, en aktivitet för hela familjen. På plats finns även Informationsbord och boktips för alla åldrar.
Tid: 14:00-16:00. Plats: Lidköpings Stadsbibliotek, Stenportsgatan 11.
Suicidpreventiva dagen uppmärksammas i Nicolaikyrkan
16:00 Tänd ett ljus, lyssna till musik eller ge dig själv en stund i stillhet. Präst och diakon från Svenska Kyrkan i Lidköping finns tillgängliga för stöd och samtal.
18:00 Gudstjänst med ljuständning. Välkommen till en stämningsfull stund med möjlighet att tända ljus för någon som du tänker på.
Plats: Nicolaikyrkan, Hamngatan 7 A.
Extratips! Utställning "Hur mår du?" på Vänermuseet
Några av de frågor som utställningen väcker är: Hur har livet sett ut för den som lever med eller nära psykisk ohälsa? Hur ser det ut idag? Och hur har samhället sett på den som lever med psykisk ohälsa?
Utställningen pågår 28 september till den 1 december 2025.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: socialvalfard@lidkoping.se