Bagare/konditor lärling
Är du en kreativ och noggrann person som gillar att arbeta med händerna? Då är utbildningen till konditor/ bagare något för dig!
På Campus Västra Skaraborg erbjuds lärlingsutbildning till Bagare/Konditor, i samarbete med De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Där finns en fullt uppbyggd utbildning med branschkunnig personal.
Som bagare arbetar du ofta med att baka olika sorters kaffebröd eller matbröd och som konditor bakar du olika bakelser, kakor och tårtor. Du kan komma att göra allt från att vispa grädde till att baka tårtbottnar till att dekorera olika bakverk. Du får en utbildning med kunnig personal inom branschen.
Under utbildningen får du kunskap om olika råvaror, hygien och användning av maskiner och olika tekniker. Då efterfrågan på bagare och konditorer är stor, är möjligheterna till arbete efter utbildningen goda.
Beskrivning av utbildningen
- Utbildningen är en lärlingsutbildning på gymnasial nivå där du får kunskaper genom praktik på en arbetsplats fyra dagar i veckan och självstudier en dag i veckan.
- Utbildningen är på 1 år och på heltid
- Utbildningen omfattar 1100 poäng
- Du blir erbjuden lärlingsplats inom Skaraborg, vilket innebär att du inte garanteras plats på din hemort. Du bekostar själv resor till och från din lärlingsplats.
- Under utbildningen bekostar eleven litteraturen.
- Bageri nivå 1, 100 p
- Bageri nivå 2, 200 p
- Bageri nivå 3, 200 p
- Bageri nivå 4, 100 p
- Konditori nivå 1, 100 p
- Konditori nivå 2, 200 p
- Konditori nivå 3, 200 p
- Konditori niv¨å 4, 100 p
Totalt antal poäng: 1 200 p
Genomförande
När du läser en lärlingsutbildning så är du största delen av utbildningen ute och får praktiska kunskaper i ett bageri/konditori. Du ska göra minst 70% av utbildningen på din lärlingsplats. Du följer arbetsplatsens tider men inte mer än 8 timmar per dag (inklusive lunch). Du blir erbjuden lärlingsplats inom Skaraborg, vilket innebär att du inte garanteras plats på din hemort. Du bekostar själv resor till och från din lärlingsplats
Rekommenderade förkunskaper
Grundskolekompetens i svenska
Vuxenlärling är en utbildningsform som vänder sig först och främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasieskolan. Har du gymnasieutbildning men är arbetslös eller har en tillfällig anställning så kan du också söka lärlingsutbildning för vuxna.
Lärlingsutbildningar som erbjuds är oftast utbildningar som det är lätt att få jobb inom (bristyrken). En stor del av utbildningen, minst 70 procent, sker ute på en arbetsplats med en handledare. Resterande del av tiden är teori som kan vara upplagd på skolan eller i form av eget arbete efter konsultation med din lärare.
Arbetsförlagd utbildning
Större delen av utbildningen är förlagd på en arbetsplats där du kan komma att ha mycket kundkontakt i en ständigt utvecklande bransch. Det är mycket viktigt att du behärskar det svenska språket i tal och skrift samt att du har en datorvana. Du behöver ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande.
Utbildningen är på heltid och är berättigad till studiemedel via CSN Länk till annan webbplats..
Heltid innebär att du studerar ca 40 timmar per vecka.