Stallet
Visste du att…?
Produktionen av havre i Västergötland ökade kraftigt under 1700- och 1800-talen. Den västgötska havren var eftertraktat som hästfoder på den internationella marknaden, framför allt i England. Till en början exporterades havren vattenvägen. Senare fraktades det på järnväg till Uddevalla, den så kallade ”Havrebanan”.
Följande text kan läsas på skylten vid stallet på lekplatsen:
I stallet bodde hästen. Hästen användes till att dra vagnar och kärror. Det var innan det fanns bilar. Det fanns heller ingen slät och platt asfalt, utan de flesta vägar var grusvägar, som blev leriga när det regnade. En del gator i staden var belagda med kullersten. Det är runda stenar, som utgör en lite gropig yta att gå på.
När hästen drog herrskapets vagn skramlade vagnshjulen mot kullerstenarna. Flugorna surrade runt högar av osande hästbajs. Möss gömde sig i springorna i de enkla träkåkarnas väggar, råttor sprang över torget om natten och katter låg på lur för att fånga dem i sina klor.
På en del innergårdar bodde grisar och vid marknaden på torget såldes bland annat kor. Det fanns många djur i staden förr. Kommer du på något mer djur som kan ha bott i staden?
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se