Skylt vägvisaren

Unik möjlighet att bli florist i Lidköping

I september 2021 öppnades dörrarna till de nya lokalerna för lärlingsutbildningen till florist i Lidköping. Ett helt nytt samarbete har inletts med branschskolan Flower Academy, och Campus Västra Skaraborg är huvudman för utbildningen.

Upplägget bygger på ett nära samarbete med branschskolan Flower Academy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som leds av Mikael Sörensson, erfaren yrkeslärare och ett namn i branschen.

Det koncept vi skapat är helt unikt. Vi värdesätter kvalitetssäkring, uppföljning och andra viktiga delar i yrkets grunder och avslutar med ett yrkesprov i samarbete med Floristernas Yrkesråd, säger Mikael Sörensson.

Möjlighet att delta på distans

Lärlingsutbildningar för vuxna bygger på att största delen av utbildningen bedrivs i form av praktik. Cirka 20% av tiden är teori och skolförlagd utbildning. De senaste årens distansundervisning till följd av pandemin har visat att det är fullt möjligt att genomgå en floristutbildning på distans, vilket öppnar upp för elever även utanför Lidköping och Campus Västra Skaraborgs samverkanskommuner att söka.

En utveckling av floristutbildningen är fördelningen av skolförlagd utbildning. Med start hösten 2021 är eleverna på Campus Västra Skaraborg på plats en hel vecka per månad, och nya utbildningsstarter sker löpande varje termin.

Nu klustrar vi dagarna som eleverna är på plats och erbjuder lärarledd utbildning i våra lokaler var fjärde vecka. De övriga veckorna går eleverna som lärlingar i blomsterbutiker med en utbildad florist som handledare. Förändringen ger mer sammanhållen tid för de olika momenten. Delar av utbildningen kommer att vara digitala och på distans för att förenkla för både elever och lärare, berättar Fedja Filipovic, utbildningssamordnare, Campus Västra Skaraborg.

Lärare med erfarenhet och stort engagemang

Utbildningens upplägg är format gemensamt av Campus Västra Skaraborg och undervisande lärare och val av tid och upplägg är gjort för att lärlingen ska få en så bred utbildning som möjligt. Camilla Rosén, som tillsammans med Lisa Emilsson är lärare för utbildningen, berättar mer om hur det går till.

Våra elever söker själva upp en praktikplats hos blomsterbutikerna, och vi brukar rekommendera att man går som lärling i två olika butiker för att få mer erfarenhet. Utbildningen är 60 veckor lång med sju floristkurser och kurser i personlig försäljning, tradition och utveckling samt entreprenörskap, säger Camilla Rosén.

Två personer vid blommor

Camilla Rosén, som tillsammans med Lisa Emilsson är lärare för utbildningen, här bredvid Mariella Niemi, Arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef, Campus Västra Skaraborg.

Blomsterbutikerna vet vid det här laget hur upplägget fungerar, känner till verksamheten och är vana att ta emot lärlingar, vilket förenklar för eleverna att söka sin praktikplats.

Vuxenlärling är en utbildningsform som vänder sig först och främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasieskolan. Har du gymnasieutbildning men är arbetslös eller har en tillfällig anställning så kan du också söka lärlingsutbildning för vuxna.

Lärlingsutbildningar som erbjuds är oftast utbildningar som det är lätt att få jobb inom (bristyrken). En stor del av utbildningen, minst 70 procent, sker ute på en arbetsplats med en handledare. Resterande del av tiden är teori som kan vara upplagd på skolan eller i form av eget arbete efter konsultation med din lärare.

Arbetsförlagd utbildning

Större delen av utbildningen är förlagd på en arbetsplats där du kan komma att ha mycket kundkontakt i en ständigt utvecklande bransch. Det är mycket viktigt att du behärskar det svenska språket i tal och skrift samt att du har en datorvana. Du behöver ha godkänt betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande.

Idé om annat yrke

Har du idéer om ett annat yrke som du skulle vilja utbilda dig inom? Utbildningslängden varierar utifrån individuella förutsättningar.

Bilder från lärlingsutbildningen

Kontakt

Fedja Filipovic

Titel: Samordnare

Tel: 0510770391

E-post: Fedja.Filipovic@edu.lidkoping.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: campuslidkoping@edu.lidkoping.se